Ортоспек - нові технології в травматології та ортопедії

Ортоспек Лікування та реабілітація пацієнтів із хронічними дегенеративно-дистрофічними захворюваннями опорно-рухового апарату, наслідками травм, механічних перевантажень (проблеми тривалих статодинамічних навантажень, характерні для спортивної медицини та медицини професійних захворювань) – актуальні завдання сучасної травматології та ортопедії.

Це як стійкою тенденцією до зростання цієї групи захворювань, що дозволяє віднести їх до найпоширенішим, зниженням середнього віку звертаються, і відсутністю єдиної погляду провідних фахівців ефективність тих чи інших методів консервативної терапії.

Хронічний больовий синдром – складна та важлива проблема ортопедії, яка часто турбує пацієнтів різних вікових груп, що найбільш важко піддається терапії. Проведене консервативне, а часом і оперативне лікування далеко не завжди має бажаний ефект, апаратні фізіотерапевтичні методи і масаж нерідко виявляються низькоефективними.

Ефективно вирішити завдання боротьби з хронічним больовим синдромом та зменшення періоду реабілітації загалом допоможе ЕУВТ (екстракорпоральна ударно-хвильова терапія).

Прилад для екстракорпоральної ударно-хвильової терапії ОРТОСПЕК (ORTHOSPEC) – результат останніх розробок фахівців заводу Medispec (Ізраїль), що є всесвітньо відомим та визнаним виробником медтехніки.

Використовуючи свій багаторічний досвід у розробці медичного обладнання (даний вид терапії з'явився в Ізраїлі порівняно давно і набув широкого поширення), фахівці створили прилад, що оптимально підходить для вирішення проблем травматології та ортопедії.

На основі електрогідравлічного принципу ОРТОСПЕК генерує ударну акустичну хвилю, що передається через покриває контактну головку приладу мембрану і фокусується у певній точці тіла пацієнта. Такий механізм виникнення ударної хвилі забезпечує найбільший розмір зони фокусування ударної хвилі – 35–95 мм, що дозволяє проводити лікування без використання додаткових засобів візуалізації та наведення ультразвукового сканера або рентгенівської установки, забезпечує більш рівномірний розподіл енергії по всій фокусній зоні та не потребує анестезії, дозволяє скоротити час процедури лікування загалом до 15 хв.

Апарат генерує ударну хвилю унікальної форми, спеціально розробленої для ортопедичних цілей.

За даними результатів аналізу ефективності лікування із застосуванням ЕУВТ на апараті ОРТОСПЕК, у відділенні реабілітації Міської клінічної лікарні № 13 за період з 2003 р. до теперішнього часу проліковано 212 хворих (проведено 702 процедури). Плантарний фасціїт і шпора п'яти проліковані у 84% хворих, артроз плюснефалангових суглобів пальців стопи - у 7%, ахіллодинію - у 4% пацієнтів (таблиця 1).

(Таблиця 1)
Міська клінічна лікарня № 13, м. Москва, Росія

Захворювання Кількість процедур
чоловік. жен. всього
1 Плече-лопатковий періартрит 7 7 14
2 Епікондиліт 14 7 21
3 Плантарний фасціїт та п'яткова шпора 162 428 590
4 Ахілодінія 14 14 28
5 Артроз плюснефалангових суглобів стопи 21 28 49
Усього: 702

Вік хворих коливався від 27 до 75 років (середній вік – 42 роки). Метод застосовували як монотерапію, і у поєднані із медикаментозним лікуванням.

Позитивний ефект як значного зменшення болю чи його зникнення досягнуто в 82% хворих.

У відділенні травматології та ортопедії Клінічної лікарні Управління справами Президента РФ прилад з'явився у листопаді 2005 р. Лікування із застосуванням системи "ОРТОСПЕК", за оцінками лікарів, було ефективним у 90% випадків. Апарат застосовували при лікуванні плантарного фасціїту та шпори п'яти у 57% пацієнтів, плече-лопаткового періартриту – у 23%, епікондиліту – у 10% пацієнтів.

Вік хворих коливався від 35 до 60 років (середній вік – 40 років). Метод застосовували як монотерапію (таблиця 2).

(Таблиця 2)
ФДМ "Клінічна лікарня Управління справами Президента РФ"

Захворювання Кількість процедур
чоловік. жен. всього
1 Плече-лопатковий періартрит 11 3 14
2 Епікондиліт 3 3 6
3 Плантарний фасціїт та п'яткова шпора 15 21 36
4 Ахіллодінія 3 0 3
5 Артроз плюснефалангових суглобів стопи 0 3 3
Усього: 62

У відділенні реабілітації Північного медичного центру (м. Архангельськ) прилад успішно працює з 2005 р.: проліковано 52 особи, проведено 215 процедур. Артроз колінного суглоба пролікували у 28%, плантарний фасціїт і шпору п'яти – у 20%, трехантерит – у 19% хворих. Вік пацієнтів коливався від 30 до 65 років (середній вік – 38 років), переважно захворювання пов'язані з професією. Лікування було ефективним у 85% випадків (табл. 3).

(Таблиця 3)
ФДМ "Північний медичний центр ім. М.А. Семашка Росздрава"

Захворювання Кількість процедур
чоловік. жен. всього
Плантарний фасціїт та п'яткова шпора 16 28 44
Артроз колінного суглоба 22 38 60
Трохантерит 16 24 40
Епікондиліт 18 9 27
Артроз плюснефалангових суглобів стопи 8 12 20
Плече-лопатковий періартрит 6 9 15
Ахілодінія 6 3 9
Усього: 215

Цікавим є досвід застосування системи ОРТОСПЕК у відновному лікуванні спортсменів на етапі медичної реабілітації. Спортивні лікарі футбольного клубу "Кубань" (м. Краснодар) оцінили високу ефективність (87%) застосування приладу при запальних захворюваннях зв'язок і сухожиль у результаті фізичного навантаження, синдрому клубової поперекової зв'язки, ушкодженнях м'язів (надривах), "втомних" переломах кісток і ряді захворювань, пов'язаних із значними статодинамічними навантаженнями. Під постійним наглядом спортивних лікарів проліковано 50 професійних спортсменів, проведено 218 процедур.

Все це дозволяє говорити про високу ефективність методу в лікуванні цілого ряду захворювань травматології та ортопедії. Метод не вимагає будь-якої анестезії, засобів візуалізації та наведення.

Результати лікування дозволяють віднести метод ЕУВТ до найважливіших ланок сучасної реабілітації в травматології та ортопедії.