Ударно-волновая терапия

Статистичні дані показують, що хронічні дегенеративно-дистрофічні зміни в кістково-м'язовій тканині - широко поширена патологія, що зустрічається серед дорослого населення у 63,4-85,2%, а серед осіб, які займаються спортом або за родом своєї діяльності, які зазнають значних навантажень, такі захворювання зустрічаються набагато частіше.

Эпикондилит

Епікондиліт – дистрофічний процес у місцях прикріплення м'язів до надвиростків плечової кістки, що супроводжується реактивним запаленням сусідніх тканин. Розрізняють зовнішній епікондиліт плеча (так званий тенісний лікоть), який зустрічається частіше, та внутрішній епікондиліт плеча. Зовнішній епікондиліт виникає переважно в осіб, які проводять повторювані, стереотипні рухи (розгинання і супинацію передпліччя), наприклад масажистів, малярів, теслярів, гравців у теніс, і буває зазвичай правостороннім. Іноді він є наслідком прямої травми ліктя. Чоловіки страждають частіше за жінок.

Ахиллодиния

Якщо біль локалізується в місці прикріплення ахіллового сухожилля і тут же відзначається хвороблива припухлість, то це свідчить про розвиток ахіллобурсіту - запалення ахіллового сухожилля та слизових сумок навколо нього. У тих випадках, коли потовщено і болісно саме сухожилля, можна говорити про ахілліт. Щоправда, як самостійне захворювання ахіліт зустрічається рідко. Причиною сильного болю при натисканні на п'яту з боку підошви є, як правило, підп'ятковий тендобурсит-запалення підошовних сухожиль і слизової сумки.

Трохантерит (Запалення стегнових сухожиль)

Трохантерит (вертельний бурсит) виникає у місці прикріплення сідничних м'язів до стегнової кістки. Визначення захворювання на 1890 р. вперше запровадив Лефор (LC.Le Fort). Пацієнти відзначають постійні болі в області кульшового суглоба по зовнішній поверхні, які посилюються при фізичному навантаженні, спробі відвести ногу або випрямити зігнутий тулуб.

Тендиніт зв'язки надколінка ("коліно стрибуна")

Тендиніт зв'язки надколінка зазвичай називають коліном стрибуна через переважне поширення цього захворювання серед спортсменів - стрибунів. Він являє собою запалення сухожилля, що з'єднує велику гомілкову кістку з колінною чашкою.

Артрит – заболевание суставов воспалительного характера

Причиною артриту можуть бути різні інфекції алергія травми, а також переохолодження та надмірне фізичне навантаження Запальний процес починається у внутрішній оболонці суглоба, яку ще називають синовіальною. У порожнині суглоба накопичується запальний випіт - ексудат. Потім процес поширюється інші складові суглоба – хрящ і кісткові структури, капсулу, і навіть сухожилля, зв'язки тощо. Біль при артриті носить спонтанний характер, найбільш інтенсивний у другу половину ночі та вранці, зменшується після руху (так званий запальний тип болю).

Ортоспек - нові технології в травматології та ортопедії

Лікування та реабілітація пацієнтів із хронічними дегенеративно-дистрофічними захворюваннями опорно-рухового апарату, наслідками травм, механічних перевантажень (проблеми тривалих статодинамічних навантажень, характерні для спортивної медицини та медицини професійних захворювань) – актуальні завдання сучасної травматології та ортопедії.

Механізм впливу ударної хвилі

При екстракорпоральній ударно-хвильовій терапії, що використовується в медицині, ударні хвилі генеруються поза тілом електрогідравлічним джерелом хвиль. Регульовані ударні звукові хвилі легко поширюються в рідинному середовищі, тому легко проходять м'які тканини і, відбиваючись від щільнішої кістки, здійснює «глибинний мікромасаж». Запалені клітинні мембрани хворих клітин лопаються, знімається запалення.