Трохантерит (Запалення стегнових сухожиль)

Трохантерит (вертельний бурсит) виникає у місці прикріплення сідничних м'язів до стегнової кістки. Визначення захворювання на 1890 р. вперше запровадив Лефор (LC.Le Fort). Пацієнти відзначають постійні болі в області кульшового суглоба по зовнішній поверхні, які посилюються при фізичному навантаженні, спробі відвести ногу або випрямити зігнутий тулуб.

Дуже часто болі в ділянці суглобів бувають викликані не ураженням суглоба, а запаленням або пошкодженням суглобових сухожиль. Таке пошкодження називається періартрит (або періартроз). Точний переклад слова такий: "пері-" - навколо, "-артро-" - суглобове, "-іт" - запалення, загалом - навколосуглобове запалення.

Незважаючи на те, що в назві фігурує термін "запалення", у більшості випадків при пери-артритах ми маємо справу з перевантаженням та надривом сухожилля, а запалення сухожиль зазвичай буває "стерильним", тобто не пов'язаним з інфекцією.

Найчастіше процес розвивається в такий спосіб. Від надмірного навантаження сухожильні волокна, що нагадують тяжі з дуже тугої та щільної гуми, розтягуються та надриваються. На них утворюється щось на кшталт "мікронасічок", подібних до тих, які утворюються на переростаній гумі. При цьому найсильніше травмуються ділянки сухожильних волокон, які служать "перемичкою" і з'єднують сухожилля з кісткою. Ці перемички втрачають свою еластичність, їх сухожильні волокна починають руйнуватися, набрякають та запалюються.

Таке запалення, викликане перевантаженням або травматизацією стегнових сухожиль, називається трехантерит: дослівно " запалення трехантера " (трохантер - місце, де стегнове сухожилля з'єднується з стегнової кісткою). Ще одна назва захворювання – "перитрохантерит", тобто "запалення біля триантера".

Хворіють на три-антерит найчастіше жінки старше 30 років (чоловіки хворіють рідше, оскільки у них сухожилля міцніше спочатку). Зазвичай захворювання починається після суттєвого навантаження ніг - після незвичної занадто довгої ходьби, бігу чи носіння тяжкості. У багатьох випадках подібне навантаження поєднується із застудою або переохолодженням. Іноді хвороба провокується травмою (ударом чи падінням на бік). А приблизно половина хворих зазначали, що незадовго до хвороби сильно додали у вазі, через що навантаження на ноги у них зросло.

Лікування

У комбінації з консервативним лікуванням показано ударно-хвильова терапія. Зазвичай для повного лікування потрібно 4-6 процедур з інтервалом 3-5 днів. У період між процедурами рекомендується уникати фізичних навантажень, перенесення та підйому тяжкості, обмежити стрибкове та поштовхове навантаження на нижні кінцівки.