Ахіллодінія

Якщо біль локалізується в місці прикріплення ахіллового сухожилля і тут же відзначається хвороблива припухлість, то це свідчить про розвиток ахіллобурсіту - запалення ахіллового сухожилля та слизових сумок навколо нього. У тих випадках, коли потовщено і болісно саме сухожилля, можна говорити про ахілліт. Щоправда, як самостійне захворювання ахіліт зустрічається рідко. Причиною сильного болю при натисканні на п'яту з боку підошви є, як правило, підп'ятковий тендобурсит-запалення підошовних сухожиль і слизової сумки.

Всі вищеназвані захворювання часто позначають одним терміном — ахіллодинію. Запальний процес при ахіллодинії може призвести до утворення кісткових виступів - так званих шпор п'яти.

При болю в п'яті обов'язково треба здатися лікарю для з'ясування справжньої причини больових відчуттів. Тим, у кого діагностовано ахіллодинію, крім ударно-хвильової терапії, необхідно в першу чергу підібрати зручне взуття. Деяким хворим лікар може порекомендувати носити ортопедичне взуття, щоб створити умови для максимального розвантаження ураженого сухожилля.