Напевно, кожен з нас хоч раз у житті відчував хворобливість у суглобі. Багато хто не звертає на це увагу, дехто звертається до фахівців. Найчастіше результатом обстеження є ентезопатія у сфері тієї чи іншої суглоба.

Ентезопатія – захворювання місць прикріплення сухожиль, зв'язок до кісток, запального чи дегенеративного характеру. Є однією з найчастіших причин больових відчуттів у галузі суглобів та утруднень рухів у них.

Артрози: з метою покращення кровообігу та зняття больового синдрому в суглобі.

На плечовому суглобі: плечолопатковий періартрит – сухожилля надостного м'яза, субакроміальна бурса, сухожилля довгої головки біцепса плеча.

Ліктьовий суглоб: тенісний лікоть (epicondylitis humeri radialis et ulnaris), травматичні та перевантажувальні синовіти та тіносиновити.

У ділянці кісток тазового кільця: АРС-синдром, симфізити.

Тазостегновий суглоб: трехантериты і запалення синовіальної сумки великого і малого рожна стегна.

Коліно: епікондиліти, тіносиновіти, ентезопатія надколінка («коліно стрибуна», частіше виражена у спортсменів та осіб, які активно займаються спортом).

Стопа: плантарний фасціїт, підошовна шпора п'яти, ахіллобурсити, ентезопатії сухожиль м'язів стопи.

Переломи трубчастих кісток, що не зростаються, помилкові суглоби, переломи кісток з великим діастазом уламків.

Симптоми деяких захворювань:

Плечолопатковий періартрит. Характерна клінічна картина - біль і обмеження рухів у плечовому суглобі - може спостерігатися при ураженні різних периартикулярних структур. Найчастіше має місце ізольоване або комбіноване ураження сухожиль надкісткового та двоголового м'язів, а також субакроміальної сумки. Діагностика базується на виявленні хворобливості при напрузі м'яза надості, що створюється при спробі відведення руки бального проти опору лікаря. Характерний симптом Дауборна: активне відведення руки до 60 грн. безболісно, ​​потім на обмеженій ділянці (70-90гр.) виникає різкий біль (через здавлення сухожилля між клювоподібним відростком лопатки та головкою плечової кістки), а при подальшому відведенні руки біль проходить.

Кальцифікуючий тендиніт двоголового м'яза плеча, який виявляється при рентгенографії плечового суглоба, характеризується стійкими больовими відчуттями в передньобоковій ділянці плечового суглоба, значною хворобливістю при пальпації сухожиль біцепса і болями, що виникають при напрузі. випадках згинання супінованого передпліччя проти опору).

Тендініт власної зв'язки надколінка «коліно стрибуна» є наслідком різко прикладеного навантаження на колінний суглоб. Виявляється набряклістю, болем у статичному положенні, різким болем при спробі стати зі становища глибокого присідання.

Ентезопатії сухожиль, що прикріплюються до надвиростків плечової кістки(епікондиліти) складають патологічну основу клінічного синдрому, відомого як лікоть тенісиста. Біль відзначається частіше в області зовнішнього надвиростка, де прикріплюються розгиначі пальців і супінатор передпліччя, що посилюється при будь-яких напругах цих м'язів.

Періартрит кульшового суглоба - одна з найчастіших причин больових відчуттів в області цього суглоба. Больовий синдром має в ряді випадків характерні особливості - біль у спокої відсутній (вона виникає лише при лежанні на хворому боці або в положенні сидячи - нога на ногу), виникає при перших кроках, але потім при ходьбі поступово зменшується і проходить зовсім. При пальпації визначається локальна болючість в області великого рожна. При рентгенографії можна іноді виявити бахромистість контурів великого рожна, лінійні тіні звапніння сухожилля м'язів, що прикріплюються до нього, або розташованих тут синовіальних сумок.

Ахіллобурсіт – бурсит, що виникає в області кріплення ахіллова сухожилля до кістки п'яти, характеризується хворобливістю, набряклістю, почервонінням області. Біль при руху.

П'яткова шпора – виникає як наслідок тривалого перенапруги плантарної зв'язки стопи (як наслідок плоскостопості), асептичного , (Не гнійного) запального процесу. Протягом тривалого часу, на місці уражених зв'язок починає утворюватися інертніша кісткова тканина, що призводить до появи екзостозу (виросту), так званої «шпори».

Процедура:

Залежно від показань лікування виконується сидячи або лежачи на столі. Щоб уникнути втрат енергії або можливої ​​гематоми, важливо поєднувати сполучну подушку джерела терапевтичних ударних хвиль і шкіру пацієнта без будь-яких повітряних включень між ними. Завдяки особливому точному підстроюванню, цільова область може бути оброблена крок за кроком протягом лікування. У ході терапії фокус ударної хвилі завжди повинен залишатися в цільовій ділянці. Отже, положення фокусної зони завжди повинно бути під безперервним ультразвуковим коаксіальним контролем і коригуватися по ходу роботи, якщо це необхідно. Час проведення одного сеансу становить 10-15 хвилин. Частота проведення процедури 1 – 2 рази на тиждень, що дає методу істотну перевагу перед звичайною фізіотерапією. Як правило, для лікування однієї області необхідне проведення від 3 до 5 сеансів.

Основні завдання:

  1. Зняття больового синдрому.
  2. Стимуляція загоєння дегенератино-дистрофічних захворювань.
  3. Стимуляція кровообігу.
  4. Ліквідація кальцієвих відкладень.
  5. Відновлення рухливості ураженої ділянки опорно-рухового апарату.
  6. Купірування запального процесу.
  7. Зрощення переломів, що не зростаються, помилкових суглобів.

Протипоказання:

Пацієнти, які зазнали терапії ударних хвиль, описують лікування як неприємне або навіть хворобливе, додаючи, однак, що відчуття болю зменшується після приблизно 200 ударних хвиль, прикладених до однієї точки тіла. До обов'язків лікаря, який виконує терапію, входить ухвалення рішення про необхідність використання аналгетичного (болезаспокійливого) засобу у разі лікування пацієнтів, які дуже чутливі до болю.

Механізм впливу ударної хвилі.

При екстракорпоральній ударно-хвильовій терапії, що використовується в медицині, ударні хвилі генеруються поза тілом електрогідравлічним джерелом хвиль. Регульовані ударні звукові хвилі легко поширюються в рідинному середовищі, тому легко проходять м'які тканини і, відбиваючись від щільнішої кістки, здійснює «глибинний мікромасаж». Запалені клітинні мембрани хворих клітин лопаються, знімається запалення.

а) ударні хвилі змінюють клітинні мембрани, запобігаючи таким чином створення центрів хворобливих імпульсів больовими рецепторами;

б) ударні хвилі стимулюють болючі рецептори, змушуючи їх передавати велику кількість сильних імпульсів. Внаслідок цього сповільнюється передача больових імпульсів центральній нервовій системі;

в) внаслідок застосування ударних хвиль, хімічне оточення клітин змінюється вільними радикалами, які виробляють субстанції, що загальмовують біль;

г) було зібрано достатньо доказів того, що в області, яку зазнали терапії ударних хвиль, збільшується кровообіг після завершення лікування, що, зрештою, веде до покращеного обміну речовин у тих областях, які за своєю природою погано постачаються кров'ю. Є передумови припущень у тому, що повторні сеанси лікування збільшать ефективність цього виду терапії.